BC Racing kestotesti


MITÄ TEHTIIN - PÄHKINÄNKUORI

  1. Valittiin testiautoksi firman Mitsubishi Legnum
  2. Asennettin BC Racing coilover alustasarja pillowball yläpäillä
  3. Jätettiin alusta täysin suojaamatta
  4. Ajettiin autolla normaalisti yli kaksi vuotta ja 30 000km. Matkalla kaksi runsaslumista talvea, suolattuja teitä, routakuoppia, hiekkateitä jne. 
  5. Purettiin sarja pois autosta, puhdistettiin se ja testattiin läpikotaisin.
  6. Julkaistiin tulokset

VALMISTELUT

Koska firman käytössä olevaan autoon oltiin asentamassa BC Racing coilover -alustasarjaa joka tapauksessa, päätetiin tehdä alustasarjalla samalla kestotesti. Sarja asennettiin suosituksesta poiketen täysin suojaamatta eikä sitä testin aikana huollettu, öljytty tai tehty mitään mikä olisi voinut estää sarjaa rikkoutumasta testin aikana. Autoa pestiin normaalisti ulkoa mutta iskunvaimentimia ei pesty erikseen kertaakaan.

Autolla ajettiin kaikki ajot normaalisti yli kahden vuoden ja 30 000km ajan. 

Testi tehtiin kahden erittäin runsaslumisen talven yli. Sää oli ajoittain erittäin vaikea, lämpötila alle -30°C ja tiet huonossa kunnossa. Suurin osa ajoista suoritettiin Etelä-Suomessa mutta autolla ajettiin myös Lapissa ja Pohjois-Ruotsissa. 


Kun sarja purettiin autosta, jousien pinnoite oli kulunut ja iskunvaimentimet näyttivät surullisilta. Yllätykseksi puhdistuksen jälkeen sarja näytti kuitenkin hyväkuntoiselta poislukien jousien irronnut pinnoite. 


TESTI

Jouset ja iskunvaimentimet testattiin MPro Racingin toimesta. MPro Racing on iskunvaimentimien huoltoon, viritykseen ja testaamiseen erikoistunut yritys. He käyttävät ammattitasoisia laitteistoja sekä jousien että vaimentimien mittaamiseen.

TULOKSET

JOUSET

Käytetyt jousen testattiin käyttäen digitaalista Longacre jousivaakaa jolla verrattiin jousia niiden alkuperäisiin arvoihin. 

Kuten taulukosta voidaan todeta, jouset olivat uudenveroiset huolimatta niiden kuluneesta ulkonäöstä. Niiden esijännitys säilyy tasaisena läpi koko joustomatkan. Etujousien suurin poikkeama alkuperäiseen verrattuna on vain 3%, takajousien alle 2%. 

ETUJOUSI: Nimellinen arvo 10kg / mm

Joustomatka/mm   kg/10mm
20196
30100
40101
50102
60103


TAKAJOUSI: Nimellinen arvo 6kg / mm

Joustomatka/mm   kg/10mm
20120
3060
4061
5060
6060


ISKUNVAIMENTIMET

Sarjan käytetyt iskunvaimentimet testattiin käyttäen Roehrig iskuvaimennin dynamometriä. Tuloksia verrattiin samalla kertaa testattuihin ajamattomiin iskunvaimentimiin. Kuten taulukoista voidaan todeta, yli 30 000km ajetun ja uuden vaimentimen välillä ei ole käytännössä minkäänlaista eroa. Ammattilaisen mielipide oli että käytetyt vaimentimet ovat kuin uusia eivätkä ole kuluneet tai heikentyneet millään tavalla.


PILLOWBALL YLÄPÄÄN LAAKERIT

Yläpäät kuulatyyppisellä nivelellä olivat testin jälkeen hyvässä kunnossa eikä niissä havaittu välystä. Näiden väitetään yleensä hajoavan nopeasti mutta BC Racingin yläpäät laadukkailla osilla kestivät testiajot ongelmitta. 

JOHTOPÄÄTÖKSET

BC Racing coilover alustasarja on hintalaatusuhteeltaan erinomainen ja testi osoitti sen kestävän rajuakin käyttöä hyvin. BC Racingin takuu on pitkä ja varaosat edullisia ja helppoja hankkia joten sarja on hyvin pitkäikäinen. Monen muun sarjan kohdalla näin ei ole. 

Testin ja mittausten jälkeen sarja asennettiin takaisin autoon jossa se on jatkanut palvelua edelleen. Ainoastaan jouset vaihdettiin uusiin puhtaasti ulkonäkösyistä. 


logo

MYYMÄLÄ

ASIAKASPALVELU



AUKIOLOAJAT